061-42238923
دزفول، خیابان طالقانی، جنب خيابان حافظ، جنب داروخانه دکتر بران
خانه » دیسککتومی
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

دیسککتومی

جراحی هایی که در قسمت ستون فقرات انجام می شوند از حساس ترین و مهم ترین جراحی هایی است که یک شخص می تواند داشته باشد مانند جراحی تعویض مفصل زانو، دیسککتومی، جراحی تعویض مفصل لگن و … . یکی از این جراحی ها دیسککتومی نام دارد. همچنین می توان گفت این عمل می تواند در کاهش درد در قسمت بازوها و پاها بسیار موثر باشد. در این مقاله می خواهیم در رابطه با دیسککتومی اطلاعاتی در اختیار شما بگذاریم. با ما همراه باشید.

دیسککتومی چیست؟

ستون فقرات از مجموعه ی مهره‌های کمر و غضروف هایی که بین این مهره‌ها قرار گرفته تشکیل شده است. به این بافت های غضروف مانند دیسک گفته می شود که قابلیت ارتجاعی دارند و مانند یک ضربه گیر عمل می کنند. همچنین دیسک از ایجاد اصطکاک بین مهره‌های بدن جلوگیری کرده و ضربات شدید وارد شده به ستونن فقرات را مهار می کند.

این دیسک ها از دو قسمت به نام ها نوکلئوس پولپوزوس (که بافتی ژله مانند است و بخش مرکزی دیسک را تشکیل می دهد) و آنولوس فیبروزوس ( که قسمتی حلقوی دورتادور بافت مرکزی آن بوده و مثل رباط سفت ومحکم است) تشکیل شده است.

در صورتی که بخش های خارجی آنولوس فیبروزوس ضعیف و یا پاره شود، قسمت مرکزی ژلاتینی دیسک از داخل پارگی به عقب رفته و بر روی نخاع و طناب عصبی نخاعی فشار ایجاد می کند. برای برطرف کردن این مشکل بمیاران باید بخش ژلاتینی که از جای خود بیرون آمده است را از بدن خارج کنند. این کار را دیسککتومی می نامند. توجه داشته باشید که در این جراحی همه دیسک خارج نشده و فقط قسمتی که بر روی طناب عصبی ایجاد فشار می کند برداشته می شود.

در واقع دیسککتومی یک روش جراحی برای برداشتن قسمت آسیب دیده ی فتق دیسک در ستون فقرات است. فتق دیسک می تواند اعصاب مجاور را تحریک و یا فشرده کند. دیسککتومی مؤثرترین درمان برای کاهش درد در بازوها یا پاهای شما است.

دیسککتومی چیست؟

در صورتی که درمان های محافظه کارانه و غیرجراحی در درمان درد کمر شما موثر نباشند یا اگر علائم شما بدتر شود، پزشک ممکن است انجام جراحی دیسککتومی را به شما پیشنهاد دهد. روش های مختلفی برای انجام دیسککتومی وجود دارد. بسیاری از جراحان امروزه انجام دیسککتومی کم تهاجمی را ترجیح می دهند که از برش های کوچک و یک دوربین فیلمبرداری کوچک برای مشاهده در حین عمل استفاده می کند.

انواع دیسککتومی

دیسککتومی انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

دیسککتومی گردنی که شامل برداشتن دیسک در ناحیه ی گردن می شود.

دیسککنومی کمر که برای برداشتن دیسک کمر به کار می رود.

دیسککتومی ساکروال که شامل برداشتن دیسک در ناحیه کمر بین لگن و استخوان ران است.

دیسککتومی توراسیک یا صدری که شامل برداشتن دیسک در قسمت میانی کمر است.

هدف از انجام جراحی دیسککتومی

عمل دیسککتومی در واقع برای کاهش فشاری که فتق دیسک (که دیسک لغزیده، پاره، برآمده و یا افتادگی دیسک نیز نامیده می شود) بر روی عصب نخاعی وارد می کند، انجام می شود. فتق دیسک زمانی اتفاق می‌افتد که مقداری از مواد نرم‌تر موجود در داخل دیسک از طریق شکافی در قسمت بیرونی که سخت‌تر است از دیسک خارج می شود.

در صورتی که شرایط زیر را داشته باشید پزشک شما ممکن است انجام جرای دیسککتومی را به شما توصیه کند:

  • به دلیل ضعف عصبی در هنگام ایستادن یا راه رفتن مشکل دارید
  • درمان های محافظه کارانه، مانند فیزیوتراپی یا تزریق استروئید، پس از 6 تا 12 هفته علائم شما را بهبود نبخشیده اند.
  • دردی که به لگن، پاها، بازوها یا قفسه ی سینه شما تیر می کشد بیش از حد قابل کنترل است.

خطرات و عوارض دیسککتومی

دیسککتومی یک جراحی بی خطر در نظر گرفته می شود. اما مانند هر عمل جراحی دیگری، دیسککتومی نیز خطرات و عوارضی را به همراه دارد. عوارض بالقوه ی این جراحی عبارتند از:

  • احتمال خون ریزی
  • بروز عفونت
  • نشت مایع نخاعی
  • وارد شدن آسیب به عروق خونی یا اعصاب داخل و اطراف ستون فقرات
خطرات و عوارض دیسککتومی

روند انجام جراحی دیسککتومی

پیش از انجام این جراحی احتمالاً لازم خواهد بود برای مدت معینی قبل از جراحی از خوردن و آشامیدن خودداری کرده و برای عمل جراحی خود ناشتا باشید. اگر از داروهای رقیق کننده ی خون استفاده می کنید، ممکن است لازم باشد با مشاوره با پزشک خود دوز داروهای خود را قبل از جراحی مجدداً تنظیم کنید. پزشک دستورالعمل های خاصی به شما خواهد داد که پیروی از آنها لازم و ضروری است.

آنچه می توانید از جراحی خود انتظار داشته باشید

در ادامه می خواهیم شرح مختصری از انتظاراتی که بیمار می تواند از جراحی دیسککتومی داشته باشد در اختیار شما بگذاریم.

در حین جراحی دیسککتومی

جراحان معمولاً دیسککتومی را با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می دهند، بنابراین شما در طول عمل کاملاً بیهوش هستید. ممکن است مقادیر کمی از استخوان و رباط ستون فقرات نیز برای دسترسی به دیسک فتق در این جراحی برداشته شود.

در حالت ایده‌آل، تنها قطعه‌ای از دیسک که عصب را فشار می‌دهد، برداشته می‌شود و در نتیجه فشار کاهش می‌یابد، اما بیشتر دیسک دست نخورده باقی می‌ماند.

در صورتی که لازم باشد کل دیسک خارج شود، ممکن است جراح شما نیاز داشته باشد که این فضا را با یک تکه استخوان که از یک اهداکننده متوفی یا از استخوان لگن خودتان گرفته شده است و یا یک جایگزین استخوان مصنوعی پر کند. سپس مهره های مجاور با افزاری فلزی به هم متصل می شوند.

بعد از جراحی دیسککتومی

پس از جراحی، به اتاق ریکاوری منتقل می‌شوید، جایی که تیم پزشکی تان مراقب عوارض ناشی از جراحی و بیهوشی در شما هستند. شما ممکن است به اندازه کافی سرحال نباشید که در همان روزی که عمل جراحی را انجام می دهید بتوانید به خانه بروید، بنابراین ممکن است لازم باشد برای مدت کوتاهی در بیمارستان بستری شوید. به خصوص اگر شما از پیش از جراحی خود بیماری زمینه ای داشته بستری شدن شما در بیمارستان برای مدتی موتاه، امری ضروری خواهد بود.

بسته به سنگینی، مدت زمان و میزان فعالیت های شما ممکن است بتوانید ظرف دو تا شش هفته به سر کار خود بازگردید. اگر شغلی دارید که شامل بلند کردن وسایل سنگین یا کار با ماشین آلات سنگین است، ممکن است پزشکتان به شما توصیه کند که شش الی هشت هفته پس از عمل جراحی خود از بازگشتن به محل کارتان خودداری کنید.

جراحی دیسککتومی چه تاثیری بر روی روند زندگی ما خواهد داشت؟

به طور کلی می توان گفت که این جراحی مشکلات درد کمر شمارا تا حد قابل توجهی درمان کرده و علائم درد را به طور قابل توجهی کاهش می دهد. بنابراین می توانید یک زندگی فعال و طبیعی را از سر بگیرید. دیسککتومی ممکن است درد را به خوبی درمان کند و اجازه ی فعالیت و حرکت به شما دهد. عود درد در کمر و یا گردن بعد از این جراحی رایج بوده که برای جلوگیری از این درد ها باید استراتژی های زیر را به کار ببرید:

برنامه های ورزشی مناسب داشته باشید

سلامت بدن خود را حفظ کنید

سیگار را ترک کنید

وزن بدن خود را در محدوده ی قابل قبول نگه دارید

استرس های خود را مدیریت کنید

آیا دیسککتومی درد دارد؟

یکی از موضوعات مهم بعد از بهبودی از جراحی کنترل درد است. به تبع به دنبال جراحی مانند دیسککتومی درد و ناراحتی امری طبیعی خواهد بود اما جای نگرانی وجود ندارد چرا که پزشک با تجویز مسکن تا حد قابل توجهی احساس ناراحتی شما را کنترل خواهد کرد. اگر درد بدتر شد یا اصلا تغییری در شدت آن نداشت باید به پزشک معالج خود اطلاع دهید. دردهای شدید ممکن است ناشی از بروز یک عارضه در بدن باشند.

نتیجه گیری کلی

دیسککتومی علائم فتق دیسک را در اکثر افرادی که علائم واضحی از فشردگی عصب دارند، مانند دردی که تیر می کشد را کاهش می دهد. با این حال، عمل جراحی دیسککتومی ممکن است یک درمان دائمی برای دیسک کمر شما نباشد، زیرا کاری برای معکوس کردن روندی که در وهله ی اول باعث ایجاد فتق دیسک شده، انجام نمی دهد.

برای جلوگیری از وارد شدن آسیب مجدد به ستون فقرات، پزشک ممکن است کاهش وزن را به فرد توصیه کند، یک برنامه ی ورزشی ملایم نیز تجویز کند، و از بیمار بخواهد که برخی از فعالیت هایی را که شامل خم شدن، چرخاندن بدن یا بلند کردن اشیاء سنگین و یا انجام مکرر این حرکات هستند را محدود کرده و بیشتر مراقب ستون فقراتتان باشید.

برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − 1 =

Call Now Button