061-42238923
دزفول، خیابان طالقانی، جنب خيابان حافظ، جنب داروخانه دکتر بران
خانه » درمان پاچنبری یا کلاب فوت در کودکان چگونه است؟
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

درمان پاچنبری یا کلاب فوت در کودکان چگونه است؟

پاچنبری یا کلاب فوت به حالتی گفته می شود که یک پا یا هر دو پای بیمار به سمت داخل و پایین چرخیده و پاشنه نیز به سمت داخل می چرخد. در این حالت ممکن است کف پا رو به بالا یا پایین باشد. این انحراف به این دلیل است که تاندون ها بافت هایی که عضلات ساق پا را به استخوان متصل می کنند، کوتاه و سفت می شوند که سبب انحراف و پیچ خوردن پا می شود. در این حالت چین عمیق در قسمت داخلی وسط پا و یا کوتاه بودن پا به سادگی قابل مشاهده می باشد.

کودکان مبتلا به پاچنبری یا کلاب فوت در زمان نوزادی دردی حس نمی کنند؛ اما اگر این انحراف پا درمان نشود ممکن است در بزرگسالی حتی توانایی راه رفتن نداشته باشند و یا بر روی لبه ی پا راه بروند که راه رفتن را دردناک می کند. آمار ابتلا به پاچنبری یا کلاب فوت در پسران دو برابر دختران است. خوشبختانه این بیماری از همان بدو تولد قابل درمان می باشد و جزو بیماری هایی نیست که مادر قبل از تولد ناچار به سقط جنین باشد. ناگفته نماند که کودکی که به پاچنبری یا کلاب فوت مبتلا است باید از همان دوران نوزادی تحت درمان قرار بگیرد و این انحراف پا خود به خود برطرف نمی شود. به دلیل طولانی بودن درمان در اغلب موارد، تعهد و همراهی والدین را می طلبد. درمان پاچنبری یا کلاب فوت روش های مختلفی دارد و به طور کلی به دو روش غیر جراحی و جراحی امکان پذیر است. در ادامه ی مقاله با روش های درمان و انواع پاچنبری یا کلاب فوت با ما همراه باشید.

پاچنبری یا کلاب فوت

انواع پاچنبری یا کلاب فوت

در حالت کلی دو نوع انحراف پا وجود دارد:

  • پاچنبری ایزوله یا ایدیوپاتیک
  • پای پرانتزی غیرایزوله

پا چنبری یا کلاب فوت ایزوله به حالتی گفته می شود که کودک بدون هیچ دلیل پزشکی دیگری به طور مادرزادی دچار انحراف پا است. انحراف پای ایزوله یا ایدیوپاتیک شایع ترین نوع ابتلا می باشد.

پا چنبری یا کلاب فوت غیرایزوله همراه با سایر مشکلات سلامتی در کودک ایجاد می شود که شامل مشکل مفصل و اختلال لوله عصبی است. اختلال لوله عصبی به دلیل مشکلات مغز ، ستون فقرات و نخاع می باشد. نوزادانی که با فلج مغزی متولد می شوند بیشتر در معرض خطر قرار دارند.

علت پاچنبری یا کلاب فوت

علت اصلی مشکل پاچنبری یا کلاب فوت در نوزادان به طور قطعی شناخته نشده است اما عواملی در شکل گیری این مسئله نقش دارند که در ادامه به آنها اشاره شده:

  • زنانی که در دوران بارداری دچار کمبود مایع آمینوتیکی که کودک را احاطه کرده است می شوند
  • زنانی که در دوران بارداری به عفونت زیکا مبتلا می شوند
  • مصرف سیگار و مشروبات الکلی
  • استفاده از داروهای غیرقانونی
  • بیماری ژنتیکی مانند تریزومی 18

بیشتر بخوانید: زانو ضربدری و راهکار های درمان آن

درمان کلاب فوت یا پا چنبری

همانگونه که اشاره شد مشکل کلاب فوت یا پا چنبری در در دوران نوزادی دردناک نیست و تقریبا از هر 1000 نوزاد متولد شده یک نفر دارای کلاب فوت یا پا چنبری می باشد اما اگر درمان نشود مانع ایستادن و راه رفتن کودک می شود. لذا لازم است قبل از رسیدن به سن راه رفتن کودک درمان شود. روش های درمان کلاب فوت یا پا چنبری در ادامه به اختصار توضیح داده شده است:

روش پونستی

این روش به تکرار گچ گیری پای بیمار می پردازد به اینصورت که پایی که دارای انحراف می باشد توسط پزشک در مسیر درست قرار گیری پا منحرف شده و گچ گرفته می شود. هر هفته گچ بیمار باز شده و دوباره گچ گرفته می شود و در هر تعویض پزشک سعی می کند بیشتر پا را در موقعیت اصلاح شده قرار دهد. با این روش عموما 2 تا 3 ماه بعد پا در موقعیت اصلاح شده قرار می گیرد ولی از آنجایی که تمایل زیادی به برگشت به حالت قبل دارد لازم است کفش های مخصوصی به نام بریس را کودک بپوشد. این بریس ها در واقع دو کفش هستند که با یک میله فلزی به هم متصل شده اند ابتدا به مدت سه ماه باید بریس ها روزی 23 ساعت پوشیده شود و بعد از مدت 3 الی 4 سال فقط در شب ها پوشیده شود. این روش محبوب ترین روش درمان کلاب فوت یا پا چنبری می باشد.

بیشتر بخوانید: زانو پرانتزی و راهکار درمان آن

روش فیزیوتراپی

روش فیزیوتراپی فرانسوی ملزوم به مراجعه ی روزانه ی بیمار به متخصص طب فیزیک است. کششی ملایم و بدون درد در کف پای نوزاد ایجاد می شود سپس برای حفظ وضعیت اصلاح شده ی پا آن را با یک نوار غیرقابل ارتجاع بی حرکت نگه می دارند. در نهایت یک اسپلینت فلزی بر روی نوارها قرار داده می شود. این نوار روزانه به مدت 2 ساعت برداشته می شود تا امکان حمام کردن و تهویه ی پوست وجود داشته باشد. برای تقویت موقعیت نوار ها از آتل های آکواپلاست متحرک نیز استفاده می شود.

جراحی

در برخی موارد روش پونستی برای درمان کافی نیست و لازم است از عمل جراحی استفاده شود. در 5 درصد موارد ممکن است بیمار نیاز به جراحی پیدا کند و عموما در سن 6 تا 12 ماهگی انجام می شود. روش جراحی به این صورت می باشد که پزشک با بریدن لیاگامان ها و تاندون های خاصی استخوان پا را در موقعیت درست قرار می دهد و استخوان را به مدت 2 ماه با پین در همان موقعیت قرار می دهد. پس از جراحی از ران تا انگشتان پای کودک گچ گرفته می شود. پس از گذشت 2 ماه پین ها و گچ ها برداشته می شود و برای یک ماه دیگر یک گچ کوتاه تر گرفته می شود. پس از آن کودک به مدت یکسال یا بیشتر باید از کفش مخصوص بریس استفاده کند. بعد از درمان کودک می تواند از کفش های معمولی استفاده کند یا حتی بازی کند و بدود اما پای کودک هیچ وقت به صورت نرمال نخواهد بود و کمی خشک و ساق پا لاغر خواهد ماند.

هزینه ی جراحی کلاب فوت یا پا چنبری

هزینه ی جراحی با توجه به شدت انحراف پا ، دستمزد جراح ، بیمه و نوع بیمارستان متغیر می باشد.

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده + 7 =

Call Now Button